Skip to main content

Yangın Merdiveni


Yangın merdiveni, binaların dışa açılan yüzleri olarak, acil durumlarda en yakın güvenlik alanı olarak kullanılır. Özellikle yüksek binalarda riskli durumlara önlem olarak, en üst kattan tahliyeyi mümkün kılacak şekilde monte edilen yangın merdivenlerinin varlığı güven vermektedir. Günümüzde kullanılan yangın merdivenlerinin itfaiye onaylı olması sağladığı güvenlik açısından önemlidir.

Binaların daha modern inşa edildiği sektörde yangın merdivenlerinin gerekliliği ve önemi her geçen gün artmaktadır. Her ne kadar otomatik yangın söndürme sistemlerinin kullanımı artmış olsa da, ihmaller, sabotajlar ve benzeri nedenlerden ötürü yangın merdivenlerine ihtiyaç duyulur. Daha yeni ve modern tasarımların yer aldığı yangın güvenliği sektöründe, estetik kaygılara da karşılık verilmektedir.

Yangın Merdiveni İmalatı

Yangın merdiveni imalatı konusunda deneyimli firmaların, istenen tüm özelliklere göre üretim yaptıkları, yönetmeliklere uygun malzemeler kullandıkları ve TSE standartlarına göre süreç ilerlettikleri görülmektedir. İyi bir imalat sürecinden önce montaj yapılacak binanın mimari yapısı ve montaj alanı keşfedilir. Keşiften sonra uzman mühendisler tarafından planlama yapılır ve projelendirme aşamasına geçilir.

Yangın merdivenleri imal edilirken kullanılacak malzemelerin çeşitli uluslar arası standartlara uygunluğu mutlaka kontrol edilir. Yüksek kalitede malzeme yüksek kalitede, dayanıklı ve uzun ömürlü, paslanmaz yangın merdiveni anlamına gelir. Zorunlu tutulan binalarda en uygun yangın merdiveni çeşidine karar verilerek imalat sürecine başlanır.

Yangın Merdiveni Çeşitleri

Yangın merdiveni çeşitleri müşteri talepleri doğrultusunda şekillendiği gibi, binanın mimari yapısına göre de seçilebilmektedir. Uzman mühendislerimiz sizlere hangi tür merdivene sahip olmanızın daha kullanışlı olacağı, hangisinin binanıza mimari ve güvenlik açısından uyum sağlayacağı konusunda rehberlik yapmaktadır. Merdiven çeşidinde sadece yangın tehlikesinin değil, günlük hayatta karşılaşabileceğiniz diğer riskleri de düşünmeniz son derece önemlidir.

Deprem, yangın, sel veya yasadışı saldırılar gibi durumlarda, binayı afetin türüne göre hızlı veya kontrollü şekilde tahliye etmek gerektiği zamanlarda, yangın merdiveni çeşitlerinin önemi artmaktadır. Binayla tam uyumlu ve insan davranışlarına uygun çeşitlerin monte edilmesi daha sonraki aşamalarda güvenlik açısından kolaylık sağlamaktadır.

Yangın merdiveni çeşitleri kullanım alanına göre Z tipi, dairesel ve basınçlandırılmış olarak kategorize edilebilir:

Z Tipi Yangın Merdiveni

Z tipi yangın merdiveni en fazla kullanılan yangın merdiveni çeşitleri arasındadır. Binanın dış kısmına monte edilir ve yapım malzemesi genellikle demir veya çelik şeklindedir. Kenar kısmı açık olduğu için herhangi bir yangın anında duman zehirlenmesi ihtimali bulunmamaktadır. Merdivenin belirli bir çapında açık başka bir pencere veya kapı olmamasına dikkat edilir.

Yangın kaçış kapılarının direkt olarak bağlandığı ve acil durumlarda insanların hayatlarını kurtarması için dayanıklı olarak üretilerek sağlam şekilde monte edilmesi gerekir. Yangın merdiveni projelendirmesinde Z tipi yangın merdiveninin hangi özellikleri taşıması gerektiği yer alır. Ayrıca kurumsal alımlarda oluşturulan şartnamelerde de yangın merdiveni ile ilgili istenen tüm detaylar bulunmaktadır.

Dairesel Yangın Merdiveni

Dairesel yangın merdiveni, adından da anlaşılacağı gibi yukarıdan aşağıya daire şeklinde inilmesini sağlayan ve bu şekilde montajı yapılan merdiven çeşitleridir. İnsanların dairesel hareketlerde bir yerden acil durumda inebildikleri, bunun hızı kesmediği çeşitli bilimsel araştırmalar ile de kanıtlandığı için, yangın merdivenlerinin bu şekilde tasarlanmasına karar verilmiştir. Diğer yandan bu çeşide karar verilen bazı binalarda ise düz merdivenlerin yerleştirilememesi de karar verme sürecinde etkili olmaktadır.

Önemli olan yangın merdiveninin zemine kadar sağlıklı şekilde inmesi, insanlar panik halde kaçarken veya inerken engel teşkil etmemesi ve kaydırmamasıdır. Yabancı ülkelerde dairesel yangın merdivenlerinin bir kat üstte bittiği ve acil durumlarda yukarıdan açılarak inebilen ekstra merdiven ile tasarlandığı görülmektedir. Bu durum çeşitli hırsızlık olayların önlemek maksadıyla yapılmaktadır.

Basınçlandırılmış Yangın Merdiveni

Basınçlandırılmış yangın merdiveni, kaçış alanına yangınla ortaya çıkan dumanın girme riskine karşılık, yüksek basınç ile alanın havalandırılması prensibine dayanır. İnsanların panik anında kaçmaya çalışırken, yangın merdiveninde zehirli gazların etkisiyle zarar görmemeleri amacıyla, temiz hava verilir. Böylece merdiven alanı temi havanın etkisiyle sağlılık bir kaçış güzergahına sahip olur.

Yangın merdiveninin basınçlandırılması tamamen teknik hesaplamalara göre yapılır. Verilen hava miktarı ve basıncı, dumandan düşük olduğu takdirde fayda sağlamaz. Bu yüzden hesaplama uzman mühendisler tarafından yapılır çünkü binaya monte edilen veya inşa edilen yangın merdiveninin sağlıklı bir kaçış yolu özelliği taşıması hayati önem taşır. Bu tür işlemler daha sonra yapı denetim tarafından kontrol edilmekte ve istenen özellikleri taşıyıp taşımadığı incelenmektedir.

Yangın Merdiveni Yönetmeliği

Yangın merdiveni yönetmeliği, tüm detayları içermesi bakımından önemlidir. Kanuni bağlayıcılığı olması nedeniyle bu yönetmeliğin ve benzeri mevzuatların göz önünde bulundurulmasının önemi büyüktür. Acil çıkış kapısı olarak kullanılacak kapıların özellikleri, merdivenlerin ne kadar yükseklikte olması gerektiği, kaçış rampalarının nitelikleri bu yönetmelikte yer alan bilgiler arasındadır.

Yönetmelik incelendiğinde kaçış merdiveni olarak kullanılacak merdivenlerin yarısının bina dışına açılması gerektiği belirtilmektedir. Yangın merdiveni sahanlığının taşıması gereken nitelikler de aynı şekilde detaylıca anlatılmaktadır. Merdiven basamaklarının ister beton ister demir malzemeden yapılmış olsun; kaymayı önleyecek tedbirlerin alınması gerekir. Elbette basamak yüksekliklerinin de taşıması gereken azami yüksekliğin 17,5 cm’den fazla olmaması gerektiği de belirtilmektedir.

Yangın Merdiveni Zorunluluğu

Başta “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik” olmak üzere birçok mevzuatta hangi tür binalarda yangın merdiveninin zorunlu olduğu, yangın merdiveninin taşıması gereken özellikler, hangi standartlarda imal edileceği ve boyama koşulları yer almaktadır. Tüm yangın merdiveni üreticilerinin bu konuda ilgili yasal prosedürleri takip ederek, gereken koşulları karşılayan ürünler imal etmeleri önemlidir.

İmalat aşamasına gelmeden önce tüm yönetmelik, genelge ve resmi yazıların incelenerek, yeni gelişmelerin olup olmadığı, değişikliklerin yaşanıp yaşanmadığı kontrol edilmelidir. Böylece yeni ürünlerin hazırlanma aşamasında değişimlere uyarlanması konusunda oldukça hassas davranılması, sonradan yapılacak denetimler açısında sağlıklı olacaktır.

Yangın merdiveni zorunluluğu uzunluğu 21,5 metreden uzun olan her bina için gereklidir. Tek yangın merdiveni bu yükseklik için yeterli olmaktadır. Ancak 30,5 metreden yüksek 51 metreden düşük yerler için ise 2 yangın merdiveni zorunluluğu bulunmaktadır. 51,5 metre yükseklikten sonra ise en az 2 yangın merdiveni zorunluluğu getirilmiştir.

Yangın Merdiveni Planı

Yangın merdiveni planı, binanın mimari yapısına uygun olarak çizilmesi gereken ve çiziminde mutlaka uzman mühendislerin olması gereken planlar arasındadır. İnsanların yangın anında binadan sağlıklı şekilde ayrılması için dizayn edilen tüm yangın merdiveni çeşitleri, tasarım olarak binanın dış görünüşüne uygun ve bina içi birimlerden kolayca ulaşılabilecek şekilde yerleştirilmektedir.

Yangın merdiveni planı için binanın tam ölçülerinin bilinmesi, monte edilecek merdivenlerin ebatları net olarak not edilmelidir. Merdiven çeşitlerine göre çizilecek planların farklı olduğu görülmektedir. Uzman mühendislerin çizimini gerçekleştirdiği merdivenlerde kullanılacak malzeme, yan aparatlar, bağlantı elemanları, boya türü gibi detaylar ise çeşitli yönetmeliklerde belirtilmektedir. Tüm malzemelerin TSE standartlarında olması gerektiği de unutulmamalıdır.

Yangın Merdivenleri Fiyatları

Yangın merdiveni fiyatları, profesyonel firmaların müşteri memnuniyeti eksenli oluşturdukları ve cazip ödeme seçenekleri ile sundukları fiyatlardır. Kullanılacak malzeme başta olmak üzere yangın merdiveninin büyüklüğü ve alanda yapılacak çalışmalar fiyatın belirlenmesinde ana etkenler olmaktadır. Piyasa koşulları baz alındığında çeşitli dış etkenlerin de fiyatların belirlenmesinde rol oynadığı görülmektedir. Bu yüzden en sağlıklı görüşmenin bizzat firma yetkilisi ile yapılması, ücretsiz keşif sonucu ortaya çıkacak detaylara göre hareket edilmesi en doğru yöntem olacaktır.

Yangın güvenliğinin ön planda olduğu, can kaybı yaşanmaması için ideal ve kaliteli olarak monte edilen yangın merdivenlerinin önemi her yeni bina inşasında giderek artmaktadır. Çok yüksek binalarda can kurtaran olarak görev alan, yangınlarda en hızlı şekilde kullanılacak şekilde tasarlanan ve en yüksek ısıya dayanacak kadar sağlam imal edilen yangın merdivenleri fiyatları, bu yüzden taşıdığı sorumluluk nedeniyle yüksek olarak düşünülmemelidir.